2005-12-03

Blomster-trubbel

Det är något konsitigt kuckelimuck med vårt sovrumsfönster. Alla blomster som jag försöker ha där dör i konstiga åkommor. En del torkar ut (okej, jag erkänner, det kanske inte är en konstig åkomma), några har fått spinn (äckligt! Direkt i soporna) och nu i morse gjorde jag den konstigaste upptäckten av dem alla. En blomma såg ut som den höll på att torka för bladen slokade, men när jag kände på bladen så var de alldeles geléiga och bara ramlade av i en sladdrig, slemmig hög! Och nere vid roten var det mögel.

Jag anser mig vara ganska bra med blommor och de brukar normalt leva i flera år, men i detta fönster måste det bo någon slags elak blomster-mördare.

Humlan - kan du kanske vara behjälplig i detta fall? :-)

4 Comments:

Blogger Humlan said...

Oj! Vilken ära, att bli anropad!
Det var ju mögel vid roten, det var nog det som gjorde att bladen ruttnade också. Sedan om möglet beror på övervattning eller annat... vet inte! Kan vara svamp.
Nåja, jag skulle slänga eländet och kolla noga de andra blommorna runt omkring.
Se till att de får "lagom" med vatten ett tag. Har ni svalt i rummet =lite vatten.
Står dom ovanför ett hett element = torkar fort.
Akta dom för drag! Vädrar ni ofta, så flytta på blommorna eller skydda dem mot kalldraget. Vissa blommor kan vara väldigt känsliga mot detta.
Ska jag sluta skriva nu...:-)

03 december, 2005 13:47  
Blogger Humlan said...

...en sak till!
Hur passar blommorna och läget på fönstret? Är det blommor som passar för det väderstrecket och ljuset? Tänk på att ljuset inte bara beror på väderstreck, det beror också på vad som finns utanför fönstret. Ett söderfönster kan vara mörkt om något skuggar det, som ett träd eller ett hus...

Du ser vad du har satt igång! Nu har jag börjat svamla om blommor igen... *skratt*

03 december, 2005 14:12  
Blogger I Jennys värld... said...

Humlan: Vilken expertis! Jag är imponerad! :-) Det lustiga är att jag knappt har vattnat alls, rummet är svalt och jorden har kännts lagom fuktig. Och de andra två blommorna är av samma sort som den som dog, men de verkar vara helnöjda. Kanske det helt enkelt var ett dåligt exemplar? Och kanske alla andra blommor som har dött också var dåliga exemplar?
:-)

03 december, 2005 14:50  
Blogger Humlan said...

Visst kan det vara dåliga exemplar!
Dessutom finns det blommor som helt enkelt inte passer en. Jag har stött på några sådana genom åren, även om jag gillar dom, ska jag inte ha dom...
Men eftersom du har flera av samma sort och de andra mår bra, så är det nog drag eller att den har fått någon sjukdom som dom andra inte har smittats av.
Du har ju råkat ur för motsatta problem (spinn - ofta för torrt, mögel - ofta för vått...) så då kan man misstänka att du fått med dig problemet hem från affären.
(som du märker kan jag skriva mycket när det gäller blommor :-) )

04 december, 2005 16:35  

Skicka en kommentar

<< Home